ROZHOVOR

 

dBridge: "Zimu mám rád, jsem v tuhle dobu totiž mnohem produktivnější..."

Darren alias dBridge se na drum´n´bassové scéně pohybuje už řadu let. Za tu dobu stihl působit v legendárních Bad Company, vydat sólovou desku The Gemini Principle a spolu s Instra:mental poskládat naprosto vynikající podcasty Autonomic. Do Prahy však ve čtvrtek přijede dávat rady a vést svůj workshop v rámci Red Bull Music Academy Infosession & Clubnight. Exkluzivní rozhovor s nim si můžete přečíst hned pod nadpisem...

 

Darrene, jsem moc ráda, že jsem dostala možnost dělat rozhovor zrovna s tebou... Často vzpomínám na všechny ty akce, na kterých jsi hrál. A jak se tobě líbilo v Praze?

Všechen ten čas, který jsem měl možnost trávit v Praze, jsem si náramně užil. Máte opravdu krásné město!

Jak se ti teď daří?

Mám se skvěle, díky za optání. :) Jsem sice hodně zaneprázdněný, ale zároveň šťastný, že je konečně zima. Jsem v zimě totiž vždycky mnohem produktivnější...

dBridge

Vím o tobě, že rád fotíš... Je to zatím jen do šuplíku, nebo se nám někdy pochlubíš?

Zatím je to stále jen velký koníček. Ale jsem ve výhodě, protože mám hodně příležitostí vyfotit si zajímavá místa i zajímavé lidi. Jednou dám možná všechny tyhle snímky do kupy a zveřejním je, ale zatím je to čistě jen pro moje soukromé účely...

Jasně, chápu, ale teď mě stejně víc zajímá, co všechno se děje kolem tvého labelu Exit. Na přelomu tohoto a dalšího roku vyjde kompilace Mosaic vol. 1. O co konkrétně půjde?

Už dlouho mám pocit, že je třeba všechnu tu dobrou hudbu, která mě obklopuje ze všech stran, dát na jednu desku a podělit se s posluchači. Vypadá to, že to zatím ještě nikoho jiného nenapadlo, zaměřit se vyloženě na tenhle styl. A přitom spousta těch kompilací představujících perspektivní budoucnost drum´n´bassu je ve skutečnosti ovlivněna hymnami z devadesátých let...

Podle čeho jsi tedy vybíral producenty, kteří se na tomhle výběru objeví?

Já jsem nevybíral podle konkrétních producentů, ale spíše podle jednotlivých skladeb. Vůbec mě nezajímalo, jestli jde o nějaké známější jméno, nebo o nováčka. Zkrátka a dobře - dobrej song je prostě dobrej song...

dBridge

Jak jste se vlastně s RBMA dali dohromady?

Oni oslovili mě a abych řekl pravdu, vlastně ani nevím proč. :) Každopádně jsem rád, že si na mě letos znovu vzpomněli a můžu zase přijet do Prahy...

Jak dlouho tedy pracuješ pro Red Bull Music Academy?

Poprvé jsem se tohoto projektu zúčastnil v Seattlu před pěti lety, kde jsem přednášel. Nadchlo mě to, ve Spojených státech jsem potkal hodně zajímavých lidí a s mnoha z nich jsem pořád v kontaktu.

Takže se rýsuje nějaký supertalent, který tě v Americe oslnil?

Já jsem se tam právě díky RBMA seznámil s hodně cool lidmi a odjížděl jsem fakt nadšený. Navíc v dnešní době, kdy díky internetu a sociálním sítím o sobě víme skoro všechno, je RBMA ještě zajímavější...

Sharpness + Machete + dBridge
Sharpness + Machete + dBridge

V Česku jsi spíš známý jako skvělý DJ, ale jako přednášejícího si tě vůbec neumíme představit. Co od tebe můžeme čekat? :)

Doufám, že aspoň pár lidí pochopí, co jim o Abletonu budu říkat, přeci jen s ním pracuju už poměrně dlouho. Snad někomu pomůžu v rozvoji a i díky mně se třeba zrodí budoucí výborný producent a DJ.

Jak vnímáš tu změnu role z DJe na učitele?

Není to nijak dramatické, už jsem pár lidí v práci měl... Když se na mě někdo obrátí s žádostí o pomoc při skládání muziky, rád mu vyjdu vstříc, pokud to jde. Jednoduše mě to baví!

V poslední době obliba drum´n´bassu u posluchačů stoupá. Jenže... Sice stoupá kvantita producentů, ale podle mě nějak začala klesat kvalita. Co si o tom myslíš ty?

Osobně si myslím, že věci se teď mají mnohem líp než třeba před pěti lety... Se začleněním dubstepových pasáží do setů, ruku v ruce se zvýšeným zájmem posluchačů, nabral podle mě drum´n´bass ten správný směr.

dBridge

Vždycky se tvrdilo, že patent na drum´n´bass má Londýn. Jaká je tam situace teď? Je to ještě pořád number one styl nebo už se jedná spíše o : "London – No Future"?

Ha ha! Dubstep je sice teď v Londýně absolutní jedničkou, ale drum´n´bass  je tady pořád tak populární, jako nikde jinde.

Četla jsem, že tě teď baví hlavně vokálovky, takže dočkáme se od tebe někdy tracků s tvým vlastním zpěvem?

Teď jsem právě nazpíval pár věcí... Konkrétně se objevily na prvním albu Martyna a taky pochopitelně na mé desce. Přibudou samozřejmě ještě nějaké další, o nichž uslyšíte už brzy, slibuju!

Co tě dokáže nejvíc inspirovat?

Tou největší inspirací je samozřejmě můj každodenní život, ať už jde o hádky s přítelkyní či film s jakoukoliv tématikou. Inspirovat mě může fakt cokoliv.

Do své hudby vkládáš hodně emocí, nevyčerpává tě to někdy? :)

Je to jediná cesta, kterou se podle mě dá dělat hudba. Je hodně důležité do toho vkládat emoce! Moje hudba je jen o mně a o mých pocitech. Fakt bych nechtěl skládat něco, co by bylo neupřímné a zcela bez emocí...

dBridge + Instra:mental
dBridge + Instra:mental

Vaše podcasty Autonomic jsem doslova hltala! Myslím, že to jenom díky nim jsem kdysi udělala maturitu. :) Jak vlastně vznikla ta myšlenka, spojit oldies s drum´n´bassem?

Mám pocit, že lidi si často bojí přiznat, co všechno vlastně ovlivňuje jejich hudbu. A díky práci s Instra:mental jsme našli společný cit a zálibu ve stejné hudbě a pořád jsme se dohadovali, jak to efektivně zakomponovat do naší tvorby. Takže vlastně nějak takhle jsme se rozhodli dělat na společných podcastech. Vždycky jsme do toho dávali jen tu hudbu, která se líbila všem třem současně. Když si to poslechneš, určitě poznáš, jaký vliv měl ten výběr následně na naši vlastní tvorbu.

Takže ve volném čase posloucháš už jenom tuhle hudbu?

Ani náhodou... Poslouchám úplně všechno! Kdybych se věnoval jen jednomu žánru, asi bych z toho zešílel! :)

A co nováčci a nová hudba? Stojí někdo za zmínku, koho bych si třeba měla poslechnout?

Za všechny bych mohl jmenovat třeba tahle jména: Indigo & Synkro, Boddika, Scuba, Code, Dan HarbarNam, Consequence, Joe Seven, Loxy...

dBridge

Nakolik jsi skeptický k budoucnosti? Myslíš si, že teď půjde drum´n´bass do háje, nebo se naopak vyšvihne ještě výš?

Drum´n´bass je na světě už tak dlouho, že nehrozí, aby šel do háje, nebo snad dokonce zanikl. Má už svoji historii i stabilní začlenění do hudebních žánrů. Určitě bude spíš stoupat, než klesat!

Když už mluvíme o budoucnosti, prý pracuješ na novém albu. Ponese se ve stejném duchu jako The Gemini Principle? Kdy bychom ho měli čekat?

Nic z toho, co jste slyšeli na The Gemini Principle, už nikdy neuslyšíte! Pohnul jsem se přeci jen o dost dopředu a to nové album by mělo být hotové v příštím roce.

Moc se těším na tvůj workshop i vystoupení, které se bude konat v rámci Red Bull Music Academy Info Session a díky moc za tenhle rozhovor...

Já taky děkuju, určitě se uvidíme ve čtvrtek!

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016