RECENZE

 

Hudební recenze: Makaton - "Defiler"

Birminghamský label RSB po šesti letech, zdá se, opět ožívá. Novou desku tady totiž začátkem září vydá Steve Bailey, spíše známý pod pseudonymem Makaton!

 

Díky přátelskému vztahu, který se Stevem máme, mi dnes pošťačka předala obálku s "testpressingem" titulu "Defiler", který následuje za loňským "Nothing Can Be Held Our Hand For Long" vydaném u Blueprint Records. "Maxák" už se na gramofonu řádně protočil a vás určitě zajímá, jak nový Makaton u RSB zní... 

Makaton

Hned na začátku říkám, že je to hustá deska! Steve hlavně vypiloval beaty, protože některé jeho starší desky neměly až tak dobré a hutné podloží. Vše je opraveno. Makatonův original mix začíná překvapivě hodně perkusivní pasáží, aby za chvíli řinčení utichlo a mohl se pomalu vynořit zabijácký ústřední motiv. Ten se v podobě "staré rezavé sirény" pomalu dere na povrch a několikrát v průběhu asi šestiminutového "monstertracku" parádně graduje. Celé tohle dění je funkčně podložené brutální basovou linkou, která skladbě dodává kulervoucí "drive". Track má promyšlený průběh a dá se použít v mixu na mnoho způsobů... 



Druhou stranu vinylu obsadil se svým remixem Japonec Tomohiko Sagae. Jeho remix je těžkopádná industriální mašinérie, postavená s důrazem na všedemolující beaty. Industriální feeling a zápach staré továrny Sagae rozhodně zachoval. Za mě super, takhle má znít remix! Druhým zúčastněným remixérem je u Rodz-konez zdomácnělý Corax. Jeho mix je už více vyklidněný, ale s původní masou industriálního bordelu rozhodně dobře koresponduje i jeho remix.

Makaton

Makaton chystá na letošní podzim ještě další release. Opět to bude pro Blueprint a po novém roce také pro Token Records. Jestli i nadcházející desky budou znít tak dobře jako "Defiler", máme se hodně na co těšit. Makaton je momentálně ve své nejlepší producentské formě!

web: www.rodz-konez.co.uk

Vinyl zakoupíte tady nebo tady.


daho

foto: daho + archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016