RECENZE

 

Filmová recenze: Nebojte se tmy

Architekt Alex má se svou milenkou Kim plán: zrestaurují starý dům, s mírně podezřelou minulostí. Nejen, že tím vydělají peníze, až dům prodají, ale především si udělají reklamu v oborových časopisech. Jenže je tu zádrhel. Alexova ex se už nechce starat o jejich dceru a pošle malou Sally šupky dupky za tatínkem. Práce a rodina, to nikdy nešlo dohromady – a což teprve když Sally zjistí, že v domě rozhodně nežijí sami...

 

Nebojte se tmy je příjemný film, o tom žádná. Všimněte si, jaké jsem použil přídavné jméno. Ne "skvělý", ne "výjimečný" a dokonce ani "dobrý". Prostě "příjemný". Přitom trailer je naprosto luxusní a divákům při něm krom zubů cvakají mnohoslibné asociace... Zajímavé obsazení, pořádný nadpřirozený horor, vymazlená estetika... Producentem je sakra Guillermo del Toro! A to by mohlo znamenat i to, že se film bude inspirovat u moderního španělského hororu (pokud by vás to zajímalo, tak ve Španělsku vznikly asi nejlepší duchařiny posledních dvaceti let).

Nebojte se tmy

Jenže ten trailer je docela klamavá reklama. Ano, ve filmu jsou hororové momenty – a opravdu povedené – ale velice rychle se ukazuje, že to je spíše hodně temná pohádka. Taková ta klasická, kde Červenou Karkulku vlk nejen sežere, ale i znásilní a myslivci ukousne minimálně ruku. A pokud nás tento žánrový veletoč překvapí, tak můžeme nadávat jen sobě – protože ano, del Toro udělal pár hororů, ale jeho nejryzejší snímky jsou Hellboy 2 (fantasy pohádka), Faunův labyrint (hororová válečná pohádka) nebo Princ bez království (duchařská pohádka).

Nebojte se tmy

Problém je v tom, že zrovna tuhle pohádku del Toro jen produkoval. Jsou tam tedy skvělé scény a nápady, ale jako celek je to mnohem slabší, než kterýkoliv z výše zmíněných snímků. Jako kdyby del Toro narazil na námět, který se mu líbil, ale zároveň poznal, že nemá smysl, aby s ním osobně ztrácel moc času. A tak dostal šanci začínající Troy Nixey. Mezi námi – z čistě režisérského hlediska se chlapec vytáhl. A je jedno, nakolik mu strýček Guillermo koukal přes rameno. Vizuál je vymazlený, lekačky fungují, herci sice nemají moc co hrát, ale rozhodně to nevzdávají a vaří z vody celou hostinu (překvapivě především malá Bailee Madison a často kritizovaná Katie Holmes). A způsob, jakým nás kamera provází domem plným tajemství, je prostě lahůdkový. Jenže co z toho, když ústřední monstra jsou vlastně monstříčka – takové hnusné čivavy, které by slušná hospodyňka vymetla pouhým mopem?

Nebojte se tmy

Ze strany scénáře je zde sice cosi jako pokus o vysvětlení, že se jedná o původce mýtu o vílách zubničkách, ale nefunguje to. Na rovinu: mytologie snímku je řídká a natažená. A navíc se trhá. A to bohužel už od poloviny. Příšerky se jednou chovají tak, jindy onak, pálí po dětských zubech jak Garfield po lasagních, ale každý, koho vykydlí, má dětství hooodně dávno za sebou. Zmatek, který si del Toro za rámeček nedá. Před průšvihem ale film zachraňuje konec, který potvrzuje, že správná pohádka není o svatbě a půlce království. Ano, rodina se utuží – ale jen díky tomu, že její členy spojí bolestná ztráta, z níž se jen tak nevzpamatují. Takže nakonec příjemný zážitek, a proto dobrou noc a nebojte se tmy...

Česká premiéra: 15. 9. 2011
USA/Austrálie/Mexiko 2011, 99 min.
Režie: Troy Nixey
Scénář: Guillermo del Toro, Matthew Robbins
Hudba: Marco Beltrami, Buck Sanders
Kamera: Oliver Stapleton
Hrají: Guy Pearce, Katie Holmes, Bailee Madison aj.

Hodnocení: 60 %

Boris Hokr

foto: archiv distributora

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016