RECENZE

 

Recenze: M-Audio Torq Xponent

V jednom z předchozích dílů našich recenzí jsme rozebírali DJ software Torq od firmy M-Audio. A abychom byli kompletní, tak se dnes podíváme na controler Xponent od stejné firmy, který byl vyvinut přímo pro ovládání tohoto softwaru, ale jeho využití je samozřejmě širší.

 

Já nejsem zrovna velkým příznivcem DJ konzolí, upřednostňuji klasické gramofony v kombinaci s DJ softwarem a k DJ kontrolerům mám v podstatě jakýsi odstup, jelikož s nimi nemám zrovna nejlepší zkušenosti. Kdybych to měl zobecnit, většinou se vyskytly nějaké problémy se synchronizací software, konzole a ovladačů. S ovladači je bohužel poměrně často nějaký problém a málokdy se mi podařilo něco naistalovat na poprvé tak, aby to hned fungovalo. Záměrně pro testování podobných záležitostí používám PC a ne Mac, jelikož zde je více možností vzniku nějakého problému a následného řešení. A jak jsem již napsal, nejvíce problému jsem většinou řešil s ovladači. Jestli je lepší Mac nebo PC tady samozřejmě řešit nebudem, to ať si každý zvolí sám. V každém případě záleží i na tom, jak dlouho máte Windows naistalované (jak moc jsou „zašpiněné“ a dělají problémy), jaký máte servis pack a vůbec jaký model používáte (např. Visty jsou dost problémové a někdy ani nejsou výrobci software podporované). Prostě těch možností a kombinací je poměrně dost a tím pádem i možností vzniku problémů je celkem dost. Bohužel jsem se tomuto nevyhnul ani já a opět jsem strávil asi dvě hodiny instalováním, odninstalováním, stahováním nejnovějších verzí software a drivers, přeinstalováním a několika pokusy o rozchození software a controleru. Jak jsem již psal, nechci svalovat problémy na M-Audio, příčina může být zrovna tak ve Windows či někde jinde, ale problém s instalací prostě byl a poměrně dost dlouho jsem ho musel řešit. A pokud si člověk koupí věc v hodnotě 14 denní dovolené u moře, rád by se tomuto vyhnul.

První co mě celkem překvapilo byla velikost samotné konzole. Po čase jsem ale zjistil, že to má svůj důvod a že je to vlastně dobře. Jednak je zde na vše celkem dost místa a tudíž uspořádání jednotlivých tlačítek a knobů je přehledné a snižuje se riziko zmáčknutí něčeho omylem, jednak jog wheels můžou být dostatečně velké a to beru jako plus, manipulace s nimi je poté přesnější a jednodušší. Nicméně vzhledem ke svojí velikosti je konzole poměrně lehká. Xponent přináší digitální řešení klasického způsobu práce s vinylovými deskami, které jsou zde nahrazeny speciálními scratch „plotnami“. Všechny ostatní funkce jsou dostupné přes příslušné MIDI kontrolery. A je jich opravdu hodně – 64 přiřaditelných tlačítek, 4 tahové a 16 otočných kontrolerů, crossfader a nadstandardně i touchpad. Xponent má vlastní zvukovou kartu, dočkáte se tedy vlastních výstupů na hlavní zvuk, odposlech i sluchátka a naopak se nesetkáte s problémem týkající se právě odposloucháváním do sluchátek a celkově s tím, že byste museli shánět vhodnout zvukovou kartu, zde máte všechno pěkně pohromadě.

Zadní panel obsahuje „cinch“ konektory pro výstup do Booth odposlechu, do Master hlavního zvuku, dále vstupy pro zapojení pedálu, který se dá dokoupit a také použít na ovládání, MIDI vstup a MIDI výstup na propojení dalšího MIDI zařízení, USB konektor pro připojení do počítače, vypínač On/Off, zdířku pro napájení a Lock pro bezpečné uzamknutí přístroje. Přední panel obsahuje výstup pro sluchátka a přepínač Bank A/B pro přepínání programovatelných paměťových bank.

Když se podíváme na horní panel, je zde poměrně velké množství funkcí a možností, tak se na ně pojďme podívat pěkně popořádku. Bohužel hned první věc, na kterou jsem se zaměřil, fadery i crossfader, mi nepřišly zrovna nejlepší kvality a i když jsem měl k dispozici úplně nový controler, byly lehce vyvyklané a z crossfaderu mi okamžitě začala padat plastová krytka. Korekce jsou třípásmové a každé pásmo má svoje tlačítko „kill“, včetně gainů (úroveň hlasitosti). Táhla pro pitch jsou dostatečně dlouhá, nicméně pokud potřebujeme pouze malé dorovnání, doporučuji používat tlačítka +/- , jsou přesnější a nehrozí takzvané „ujetí“a následnému rozhození mixu, pokud bysme to s pohnutím pitche přehnali. Toto je samozřejmě otázka zvyku a věřím, že si na tuto citlivost člověk časem zvykne. Mezi fadery jsou dvě „zázračná“ tlačítka s označením sync neboli synchronizace. Ty nám totiž dokáží srovnat BPM a tudíž i z úplného začátečníka je rázem „mistr DJ“. Já osobně nejsem zrovan fanouškem automatické synchronizace BPM, jelikož mi pak nějak uniká smysl celého DJ-ingu. To je ale samozřejmě věc názoru a respektuji každého, komu toto vyhovuje. Dále je zde loopovací jednotka se všemi prvky jak jsme zvyklí, tlačítka in, out a zpětné vyvolání smyčky. Pět tlačítek pro přizazování markrů neboli cue pointů, které můžeme velice jednoduše přiřadit. Nad nimi je pomocí červených diod znázorněno kolik nám zbývá do konce tracku a ještě nad tímto knoby pro ovládání efektů. Jog wheel je dostatečne velký a citlivý. Nalezneme zde tlačítko pro aktivaci vinyl režimu, který umožní scratchování, dále tlačítko na zapínání příposlechu do sluchátek, pod JOGem dvojice tlačítek +/- , která slouží jako pitch bend pro jemné zrychlení nebo zpomalení skladby. Samozřejmě „scratchování“ pomocí Jog Wheel má svá omezení a nečekejte žádné zázraky. Poslední věc, na kterou bych rád upozornil, je touchpad, neboli dotyková plocha s tlačítky na ovládání myši počítače, nacházející se v horní části Xponentu a fungující naprosto shodně jako na notebooku. Pokud zmáčkneme tlačítko „midi“ nacházející se přímo pod, aktivujeme funkci touchpadu jako MIDI ovladače a spolu s Torq programem se dá použít pro ovládání efektů, podobně jako Kaoss Pad, což je poměrně silná stránka Xponentu a u žádného jiného kontroleru jsem se s tím zatím nesetkal.

Pokud bych tedy měl hodnotit Xponent jako celek převažují klady nad zápory. Nicméně pár drobných mušek by bylo ještě potřeba vychytat a např. fadery bych také uvítal ve vyšší kvalitě. Zde ještě link na DJmag M-Audio Torq Xponent Midi DJ Controller Review které nám ukáže poměrně dost věcí, jak je možné s M-Audio Xponent zacházet.

M-Audio Xponent je možné do 31.12. zakoupit za akční cenu 10.190 Kč vč.DPH (standardní cena je 10790,- vč.DPH) v prodejně maxistore nebo na internetovém obchodě maxistore.cz a to i na splátky.

Další recenze najdete na www.maxistore.cz, www.shadowbox.cz a www.techno.cz.

maxi store

Bořivojova 57, 130 00 Praha 3.
email: x@maxistore.cz
tel.: 222 722 999

www.maxistore.sk
www.gramec.cz
www.nadobicko.cz
akční výrobky
mixážní pulty
digital DJ
sluchátka
pronájem

RECENZE TECHNIKY VÁM PŘINÁŠÍ PHILIP T.B.C. A MAXISTORE.

Recenzi provedl PHILIP T.B.C. (www.philiptbc.com, myspace.com/djphiliptbc) , techniku zapůjčila prodejna – Maxistore www.maxistore.cz.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016