RECENZE

 

Technická recenze: Numark DXM09

Poměrně dlouho jsme se nepodívali na zoubek nějakému mixážnímu pultu a tak to v dnešní recenzi napravíme. Budeme se věnovat poloprofesionálnímu mixážnímu pultu Numark DXM 09, který mimo tří kanálů nabízí i efektovou jednotku celkem dobré úrovně a poměrně jednoduchého ovládání.

 
RECENZE TECHNIKY VÁM PŘINÁŠÍ PHILIP T.B.C. A MAXISTORE.
Recenzi provedl PHILIP T.B.C. (www.philiptbc.com), techniku zapůjčila prodejna pro dje – Maxistore.

Jak jsem tedy již řekl, mixpult je tříkanálový a jak tomu bývá u dj-ských pultů obvykle zvykem i korekce jsou třípásmové. Můžeme zde připojit 3 gramofony, 2 jiná zařízení na line a jeden mikrofon. Výstupy jsou zde celkem 3, respektive 4. Jeden chinch master a jeden balancovaný v podobě dvou velkých jacků. Bohužel oba dva master výstupy mají jen jedno ovládání. Dále jeden chinch booth neboli odposlech s vlastním ovládáním a jeden chinch record, pravděpodobně s přednastavenou stálou hladinou nahrávání. Mikrofon má svůj vlastní gain a dvoupásmové korekce. U každého pásma bass, mid a treble je i funkce kill, kterou můžeme celé pásmo vypnout pomocí jednoho přepnutí. Přepínač je zde v podobě páčky a má tři možnosti, buď je vypnutý (uprostřed) nebo ho můžeme zapnout respektive vypnout pohybem nahoru a tím ho zamknout a nebo ho pohybem dolů vypínat a zapínat, bez toho aniž by se zamkl. Korekce zabírají perfektně a jsou nastavitelné od –nekonečna (to znamená že to nehraje) až do +12 dB. Přiřazování jednotlivých kanálů ke crossfaderu je také vyřešeno velmi jednoduše a efektivně a to pomocí přepínače nad šavlí. Buď přiřadíme crossfader A (levá strana) nebo CFB (pravá strana) a nebo ho necháme jednoduše vypnutý. Díky tomuto se dá nastavit i obrácený crossfader, prostě prohodíme strany a je to. Jak prosté. Crossfader sám o sobě není úplně špičkový, ale jak už jsem psal, jedná se o poloprofesionální mix a proto jsou určité komponenty slabší, jiné silnější. V každém případě výrobce se pravděpodobně snažil stlačit cenu co nejvíce dolů a to se samozřejmě na jednotlivých komponentech musí projevit. Kde teda byl třeba konkrétně u crossfaderu problém? Hezké je, že se dá na crossfaderu nastavit křivka průběhu, méně hezké už je, že když dáme ostrý průběh na každé straně nám crossfader zabírá jinak. Na jedné straně asi po 1 mm a na druhé až po 2 mm. Sice se to může zdát jako prkotina, ale u djs, kteří rádi scratchují, to může být problém dosti fatální. Samozřejmě dj se s tím nějak popere, ale už tento malý problém může snižovat jeho výkon. Pravděpodobně tomu tak nebude u všech výrobků, ale tenhle prostě tu vadu měl. A nebo že by to byl úmysl firmy Numark? Třeba je boss všech bossů v Numarku pravák a proto je upřednostňuje? To je asi blbost, že.

Co se týče sluchátek, tak ty mají jednak funkci na promíchávání do sluchátek a jednak speciální funkci „split“, která umí pouštět na jednu stranu sluchátek jeden gramofon a na druhou stranu druhý gramofon. Už jsem o téhle funkci kdysi psal u jiného pultu a přijde mi to jako dobrá věc, zejména pak v krizových situacích typu „nehraje mi odposlech“ nás toto může zachránit. Další funkce pro sluchátka je „Cue tone“, kterou si můžu nastavit frekvenční rozsah jak mi to bude do sluchátek hrát.

V poslední části se budeme věnovat efektové jednotce, která se zde myslím celkem vydařila. Hlavně se mi líbí její ovládání, které je velice jednoduché a přitom intuitivní a rychlé. Je zde dohromady 12 efektů a víceméně všechny fungovali dobře. Jediný efekt s názvem „2*copy“ jsem moc nepochopil. V návodu se sice píše, že by to mělo nahradit dvě stejné desky a jejich prohazování, ale nějak se mi to asi nepodařilo pochopit. Dělal jsem vše podle návodu, ale dosáhl jsem maximálně efektu jakéhosi „flangeru“, stejně jako když nám hrají dvě stejné desky o malinko posunuté. Nicméně zbytek efektů fungoval na jedničku. Pro pořádek si je zde vyjmenujeme, ale podrobněji se jim věnovat nebudeme, protože jsou to víceméně klasické efekty, které už jsme si zde několikrát popisovali. Tak máme tady již zmiňované 2*copy, tape echo, echo, flanger, phaser, auto pan, vocoder, reverb, revers reverb, lp filter, hp filter a limiter dohromady s distorzí. Efekt si můžeme přiřadit buď jednotlivým kanálům nebo CFA, CFB a nebo na master. Efekt se zapíná pomocí jediného tlačítka a nastavit si můžeme i intensitu neboli to samé co známe pod pojmem wet/dry. Když dáme intensitu na plno, hraje nám jen efekt a čím více ubíráme, tak se nám tam přimíchává původní signál až nám tam zůstane jen ten, stejně jako kdybychom efekt vypnuly. Ještě je zde knob na ovládání frekvence, který ale bohužel skáče po určitých stupních jako jsou ½, ¼ …, takže nemůžeme „vykroutit“ plynulý průběh. Samozřejmostí je „tap“ tlačítko, kterým si naťukáme BPM, aby nám efekty pěkně seděli do rytmu. A poslední věc, než efekt použijeme, můžeme si ho pomocí tlačítka FX PFL pustit do sluchátek a zkontrolovat, co že se to tam vlastně děje.

Když to vše shrneme, tak u mě ve své cenové třídě Numark DXM09 rozhodně obstál. Pokud totiž vezmeme v úvahu poměr cena/kvalita, stojí si tenhle nenápadný mix celkem vysoko. Jednak je poměrně pěkně pěkný na oko a hlavně mi přišel příjemný na ovládání a dobře se mi s ním hrálo.

Philip T.B.C. (Philiptbc.com)

Numark DXM 09 je možné zakoupit za akční cenu 8 359,- v prodejně Maxistore. Další recenze dále najdete na www.maxistore.cz, www.shadowbox.cz a www.techno.cz. Uvedenou techniku je možné vyzkoušet přímo v prodejně nebo koupit (i na splátky) v Maxistore, Bořivojova 57, Praha 3.

Email: x@maxistore.cz
www.maxistore.cz
www.maxistore.sk
akční výrobky
mixážní pulty
gramofony
CD přehrávače
sluchátka
SW pro DJs
zvukové efektory
osvětlení pro kluby
laserové efekty
výrobníky mlhy
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016