RECENZE

 

Technická recenze: přehrávač CDJ Denon DN S-3500

Philip TBC nám dnes představí nový djský CD přehrávač firmy Denon, který přirovnává k známému Pioneeru 1000 nebo Technicsu SL-DZ1200. Recenzovaný stroj umí mimo jiné přehrávat mp3 soubory, disponuje točícím se talířem s přímým náhonem a nabízí kvalitní efekty a sampler..

 
RECENZE TECHNIKY VÁM PŘINÁŠÍ PHILIP T.B.C. A MAXISTORE. Recenzi provedl PHILIP T.B.C. , techniku zapůjčila prodejna pro dje – Maxistore.

Dnes se mi dostal pod ruce konečně CDJ o kterém se nebudu bát napsat a hned na začátek můžu říci, že Pioneer a Technics mají pravděpodobně novou konkurenci. Vlastně hned, když jsem přehrávač vybalil z krabice, mi byl určitým způsobem sympatický. Nevím čím to je, ale někdy se to prostě tak stane a člověk ani neví proč. Možná to bylo trochu tím, že si musíte CDJ částečně sestavit, podobně jako gramofon Technics. Má totiž také odjímatelný talíř a přímý náhon, což vzdáleně při ovládání připomíná ovládání klasického gramofonu. Ale pojďme pěkně popořadě.

Co tedy je vlastně na tomhle přehrávači tak zvláštního? Tak za prvé, talíř se točí a má přímý náhon, to už jsme si řekli. Za druhé, na talíři je kotouč pro scratchování i s podložkou, stejně jako na gramofonu a za třetí, na to kolik má CD-J funkcí je poměrně přehledně postaven. Nejdříve se tedy pojďme věnovat samotnému přehrávání. CDJ přehrává jak klasické audio CD, tak pálené CD, tak CD-RW, tak i MP3. Né, že bych byl velký příznivec hraní z MP3, ale někoho to může oslovit a rozhodně to není k zahození. Při vložení jakéhokoliv CD se vám na displeji zobrazí název interpreta i tracku, stejně tak u MP3 CD, kde je o poznání více skladeb, takže se neztrácíte. U MP3 to samozřejmě záleží na ID3 tagu, ne na jménu souboru. U MP3 souborů navíc funguje i vyhledávání a dokonce si můžeme zvolit, podle čeho chceme vyhledávat. (jméno interpreta, titul, soubor…). Je zde i celkem inteligentně vyřešena funkce Cue, ta se prostě vždy přiřadí tam, kde vypneme a zapneme play a pause (na to jak je to jednoduché mi trvalo celkem dlouho než jsem na to přišel:)).

Bohužel při samotném mixování mi CD-J moc neseděl, zdálo se mi, že talíř je moc lehký a tudíž citlivý a naopak pitch kontrol reaguje příliš pomalu. Ale řekl bych, že jde čistě jen o zvyk a žádný velký problém bych v tom neviděl. Pitch kontrol se dá navíc nastavit na šest změn rychlosti a to 4%, 10%, 16%, 24%, 50% a 100%, takže si snad každý vybere. Naopak co se týče scratchnování, tak musím přehrávač velice pochválit, protože v podstatě reaguje stejně jako gramofon. Bohužel kotouč pro scratchování je menší a z umělé hmoty, takže jakmile se vám trošku začnou potit ruce, scratchovací talíř začne klouzat. To se vám ale může stát i u desky. Navíc je zde možnost scratchovat z přednastaveného, až 15-ti sekundového samplu, který si můžeme uložit do paměti. Jde dokonce uskutečnit i to, že vám hraje hudba z CD a vy do toho můžete scratchovat zvuk, který máte v sampleru. Bohužel nevychytávka je, že máte oba zvuky na jedné šavli, takže stejně skončíte max. u babyscratche, jelikož to nemáte čím "cutovat". Asi jedna z mála funkcí, které mi přišly zbytečné, je přepínání scratchovaného samplu tak, že se přehrává pouze dopředu. Není ale nic jednoduššího než prostě tuto funkci nepoužívat.

Další funkce, naopak velice ocenitelná, je sampler. Jsou zde tři banky do kterých můžeme samplovat a pokud jsem to dobře pochopil, tak do každé banky se vejde až 15 sec. Samplování je v podstatě jednoduché, ale je zde několik různých funkcí, které člověk ne vždy napoprvé pochopí, takže doporučuji pro rychlejší zorientování si přečíst návod. Stručně řečeno, jedním tlačítkem sampler začne nahrávat, druhým tlačítkem skončí. Pak je tu ale několik možností jak sample přehrávat, mazat a vůbec s ním pracovat. To se pomalu dostáváme k dalším funkcím a těmi jsou efekty, které se myslím velice povedly. Jednoduché ovládání, pohodlná modulace, co víc od efektu chtít. Je zde v podstatě jen Echo, Flanger a Filter, ale jsou tak dobře udělané, že si s nimi člověk v podstatě vystačí. Každopádně z mého pohledu lepší, než 20 různých nepovedených efektů. Navíc u filtru si můžeme přepínat mezi lowpass, midpass a highpass, což je absolutně dostačující. A jelikož CD-J automaticky počítá BPM (a musím říct, že celkem spolehlivě), tak všechny efekty sedí na doby. Navíc pokud by se nám to nezdálo, je zde možnost si BPM ručně "naťapat", což jsem zatím u jiného CD-Je neviděl. Další tři efekty jsou přímo nad zdířkou pro vkládáni CD a to Break, Dump a Reverse. Break je v podstatě brzda, stejně jako u gramofonu tlačítko "Stop", na které si můžeme nastavit délku zpomalení od 0 do několika sekund. Funkce Dump nám na čtyři doby (nebo dokud ji nevypneme) udělá revers, ale CD pod tím hraje dál (není ale slyšet), takže když Dump vypneme jsme o ty čtyři doby dál, stejně jak kdyby nám CD normálně hrálo. No a Reverse nám prostě, jak správně předpokládáte, otočí směr přehrávání dokud ho opět nevypneme, pak nám hraje od místa, kde zpětný chod skončil.

Na co bych ale ještě rád upozornil je funkce MEMO. Speciální funkce pro ukládání všech možných údajů jako jsou např. Cue body, Hot start (jedna z funkcí u sampleru), BPM či Pitch, které si můžeme uložit a přenášet i na jiné přehrávače od Denona. Těchto "bodů s parametry" si můžeme uložit až 5000!!! Asi poslední věc, aby informace byly kompletní, tak na zadním panelu máme jeden analogový výstup RCA (známý spíše pod jménem "cinch"), jeden optický výstup, zdířka Fader start a zdířka pro funkci MEMO.

Jak jsem již psal na začátku, byl jsem tímto výrobkem velice příjemně překvapen a dovolil bych si ho klidně přirovnat k Pioneer 1000 nebo Technics SL-DZ1200. Myslím, že na to doopravdy má a se svojí cenou jim může směle konkurovat.

 


Mixpult Denon S3500 je možné zakoupit za 23 790,- v prodejně Maxistore nebo momentálně za akční cenu 21 990,-.
další recenze dále najdete na www.maxistore.cz, www.shadowbox.cz a www.techno.cz .
Uvedenou techniku je možné vyzkoušet přímo v prodejně nebo koupit (i na splátky) v Maxistore, Bořivojova 57, Praha 3.
Email: x@maxistore.cz
Tel.: 222 722 999

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016