RECENZE

 

Filmová recenze: Letopisy Narnie

Za Narnii a za Aslana pozvedám meč a sedlám jednorožce, i když nejsem panna. Škoda, že nejsem ani desetiletý klučina. To bych si tuhle epickou fantasy se Santa Clausem jinak užil!

 

Pan Bobr: "Petr řekl, že máme utéct."
Edmund: "Petr pořád ještě není králem!"

Petr (William Moseley), Zuzana (Anna Popplewellová), Edmund (Skandar Keynes) a Lucinka (Georgie Henleyová) jsou pouhé děti, které byly uprostřed 2. světové války z Němci bombardovaného Londýna evakuovány kamsi na anglický venkov. V domě starého a trochu tajemného profesora se s prudérní hospodyní za zády mírně řečeno nudí.

Lucinka však při jedné z her objeví v šatníku tajuplnou říši. Netrvá dlouho a nad Narnií žasnou všichni čtyři sourozenci. V jejich rozpoložení (osobně jsem si ho nazval "nálada Alenky v Říši divů") se mísí zvědavost se strachem. Čtveřice potkává pana Bobra, který jim vysvětlí, že všichni čekají na ně. Někteří aby je následovali, jiní aby je bez seznámení zadupali do země.

Synové Adamovy a dcery Eviny totiž mají podle legendy osvobodit Narnii od nadvlády Bílé čarodějnice a ukončit tak dlouho trvající zimu bez Vánoc. Všemi oblíbený mýtický lev Aslan už sbírá armádu, aby jim pomohl. Na znamení toho, že časy se mění (k lepšímu), Narnií dokonce projede Santa Claus, který děti obdaruje potřebnými zbraněmi (sakra, mi to nikdy nevyšlo).

Maugrim: "Prosím neutíkejte. Jsme unavení a rádi bychom vás zabili co nejrychleji."

Háček je v tom, že Edmund podlehne temným svodům světlé čarodky (úchvatná a zatraceně mrazivě krásná Tilda Swintonová). Na čtyři trůny musí usednout všichni sourozenci. Ale co, Aslan je na první pohled kapacita, takže má řešení. A vlastně se mu to hodí do krámu, protože může děti, ty na plátně i před ním, nenápadně poučit o křesťanství.

Ono to zas tak nenápadně není. Tolik to ale nevadí. Po southparkovském rouhání, odhalení Kevina Smítne, že Bůh vypadá jako Alanis Morisette a důsledném náboru Mela Gibsona se do očí bijící alegorie dá překousnout i v epickém fantasy příběhu. Santa Clause zase můžete brát jako freestylový úlet. Koneckonců žijeme v postmoderní době, a když to Lewis psal, bylo celkem populární LSD.

Problém je, že se originál skrývá v dost útlé knížečce. Tvůrci příběh podle potřeb sice více rozvedli, ale jen natolik, aby zůstal přístupný nejmenším divákům. V praxi to znamená žádné pamětihodné scény a jedna velkolepá bitva, na kterou budete až do konce nadržení, ale nic moc z ní neuvidíte.

Přitom atmosféra je v kombinaci z hudbou hlavně ze začátku naprosto odzbrojující. Výsledek je ale podobně smířlivý jako první dva filmy s Harrym Potterem. Mě to mrzí fakt hodně… Takže až se série dopracuje k trojce, doufám že ji místo Andrew Adamsona (Shrek) bude mít na starost třeba Eli Roth (Hostel, Cabin Fever).

Hodnocení: 60%

The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe
USA 2005, 141 minut
režie: Andrew Adamson
scénář: A. Adamson, A. Peacocková, Ch. Markus, S. McFeely (podle předlohy C. S. Lewise)
hudba: Harry Gregson-Williams
hrají: Tilda Swintonová, William Moseley, Anna Popplewellová, Skandar Keynes, Georgie Henleyová
www.adisney.go.com/disneypictures/narnia

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016