RECENZE

 

Filmová recenze: Kletba bratří Grimmů

Prokletá pohádka Terryho Gilliama. Červená Karkulka versus Jeníček s Mařenkou versus ďábelsky zlověstné znásilňující stromy jako od Sama Raimiho. Nad tím vším skvostně stavěná Monica Bellucciová. Mohli bychom si přát více? To je, oč tu běží…

 

Will: "Zabil jsi mé přátele!"
Delatombe: "A přál bych si, abys jich měl víc."

Bratři Grimmové jsou pro Němce tím, čím je pro nás Božena Němcová. Nenapsali sice Babičku nebo Dědečka ani jiného z členů rodiny, ale sbírali a zapisovali lidovou slovesnost – hlavně pohádky, pověsti a povídačky. Aspoň pokud věříte učebnicím literatury. Tihle bratři Grimmové taky zapisují, ale především podvádějí důvěřivé prosťáčky.

Jacob (Heath Ledger) a Willhelm (Matt Damon) se vydávají za krotitele duchů. A koho zavoláte, když se vám zblázní mlýn? Krotitele duchů, to se ví! Až na to, že Jakob a Willhelm předem zařídili, aby se váš mlýn zbláznil. Jinak by totiž nemohli habaďůru dotáhnout do zdárného ďábelsky vymítačského konce. Ale jednoho dne jsou bratři (doslova) postaveni před les ovládaný skutečnými démony.

Režíroval to Terry Gilliam, bývalý člen Monthy Python, který má na triku takové skvosty jako Brazil a Dvanáct opic. Režíroval to podle notoricky známých pohádek o loupání perníčku nebo velkých očích, uších i zubech prarodičů a možná tak trochu i podle hororové série Evil Dead kolegy Sama Raimiho. U Gilliama sice nikoho neznásilňují stromy, ale při pohledu na pochodující alej by i ten nejzarytější ekolog radši čapl motorovou pilu.

Cavaldi: "Jak můžete mluvit německy? Každé slovo je jako poprava."

Připočtěme svůdný fakt, že v tom hraje femme fatale evropského filmu Monica Bellucciová a teoreticky by jen málokterý film mohl být letos zajímavější než Kletba bratří Grimmů. Jste natěšení? Takže teď ta blbá zpráva: Je to celkem velké zklamání. Speciální efekty se zrovna moc nepovedly. Film ale hlavně obsahuje příliš nelogičností.

Nad těmi by se sice daly v rámci rozvíjení příběhu a opravdu povedené stylizace (ještě lepší než u Polanského Olivera Twista, i když se nakonec přeci jen okouká) zavřít obě oči. Naneštěstí přímo uprostřed děje na diváka vybafne obrovská díra, kterou zřejmě s premiérou na krku všichni ve střižně přehlédli.

Jedna z vedlejších, ale poměrně dost důležitých postav, se totiž octne v smrtelném nebezpečí. A aniž by se ostatním povedlo ji zachránit, o pár scén dál se v pořádku prochází po vesnickém prostranství (aby se vzápětí mohla octnout v dalším smrtelném nebezpečí). Gilliam byl producenty donucen svůj film přestříhat. Zašlo to ale až moc daleko.

Zbyl hollywoodský příběh, ve kterém kromě hvězd hrají i známí čeští herci (především Hanák ve výrazné vedlejší roli a Táborský), Monica Bellucciová se jen mihne a Peter Stormare po Satanovi z Constantina předvádí další ujetou kreaci. Je slušností čekat od Gilliama víc! Vzhledem k tomu, že Kletba bratří Grimmů vyvolává stejné pocity jako špatně zaříznuté kalhotky, mluvil bych spíš o Nekončící kletbě Terryho Gilliama.

Hodnocení: 60%

Recenze vznikla ve spolupráci s Village Cinemas.

The Brothers Grimm
USA/ČR 2005, 119 minut
režie: Terry Gilliam
scénář: Ehren Kruger
hudba: Dario Marianelli
hrají: Matt Damon, Heath Ledger, Lena Headeyová, Peter Stormare, Monica Bellucciová, Tomáš Hanák
www.miramax.com/thebrothersgrimm

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016