RECENZE

 

DVD recenze: Jackie Brown

Bez adrenalinových injekcí a desítek uťatých končetin zvládl Quentin Tarantino v roce 1997 natočit výborné drama s plejádou skvělých herců. Ne, že by popkulturní bůh dospěl.

 

Ordell a Louis koukají na mrtvolu v kufru auta.
Louis: "Kdo je to?"
Ordell: "To je Beaumont."
Louis: "Kdo je Beaumont?"
Ordell: "Zaměstnanec, kterého jsem musel propustit."

FILM:
Jackie (Pam Grierová) je stárnoucí letuškou u bezvýznamné letecké společnosti. Aby si přivydělala k mizernému platu, pro gangstera Ordella (Samuel L. Jackson) občas pašuje peníze z Mexika. Po jednom povedeném zátahu však má na krku policii (Michael Keaton) a vězení, potažmo ji hrozí, že Ordell nebude chtít riskovat a rozhodne se ji odstranit.

S Jackie možná všichni kolem počítají do starého železa, ona má ale úplně jiný názor. Proto rozehraje složitou hru o velké peníze. Tarantino v typicky své verzi románové adaptace (Rum Punch od Elmora Leonarda) míchá kartami tak často, že je jen těžké zorientovat se, kdo hraje proti komu.

"Popkulturní Bůh" natočil Jackie Brown tři a půl roku po úspěchu Pulp Fiction. Mnozí čekali Pulp Fiction 2 - a byli zklamáni. Jackie Brownová má mnohem pomalejší tempo a spíše než o gangsterech je o stárnutí, o vyzrálosti. Díky výbornému scénáři i skvělým hercům (ještě Robert Forster, Samuel L. Jackson, Robert De Niro, Bridget Fondová a Chris Tucker) je to hodně povedené drama.

Už napoprvé působí do hloubky prokreslené postavy dobře, ale při dalším shlédnutí ještě lépe. Je třeba dodat, že mnoho těch, kdo se označují za Tarantinovy fandy, tenhle film nemusí. Řekl bych, že jde hlavně o ty z teenagerů, kteří si Pulp Fiction oblíbili během promítání na nejrůznějších mejdanech a ani netuší, že Tarantino ve skutečnosti debutoval šílenými Gaunery.

Pam Grierová: "Když jsem přišla ke Quentinovi do kanceláře, visely tam plakáty mých starých filmů. Ptala jsem se, jestli je tam dal, protože přijdu. Řekl: Ne. Kvůli tomu jsem je chtěl sundat."

DISK:
Dvou disková speciální edice. Máme radost? Ano, máme. První disk kromě dvou a půl hodinového filmu obsahuje upoutávku na Jackie Brown (stejná je ovšem i na bonusovém disku mezi tv spoty) a další filmy Quentina Tarantina, které vyšly ve seciálních edicích – Pulp Fiction a Od soumraku do úsvitu. Druhý disk, to je zatracená bolusová smršť!

Vyčerpávající dokument Jak se to všechno semlelo je poměrně poutavým filmem o filmu. Rozhovor s Quentinem Tarantinem ale samozřejmě trumfnout nemůže. Tarantino je chodící filmovou encyklopedií a jeho nadšení je úžasně nakažlivé. Kočky a bouchačky se jmenuje nesestříhaná chuťovka o tom, že holky v bikinách mají rády velké zbraně. Ve filmu na ni koukali Ordell a Louis, vzpomínáte?

Vystřižené a alternativní scény uvede Quentin Tarantino. Je jasné, že fundovanější komentář si nelze přát. Nejzajímavější je setkání Jackie s detektivem Nicolettem v restauraci, které odkazuje na "garson-číšník" scénu z Pulp Fiction a navíc je prý celé improvizované. Následuje televizní pořad filmových kritiků Siskela a Eberta, který přidává ještě další filmové souvislosti.

Jackie Brown na MTV je příjemně uvolněné interview s Quentinem Tarantanem, Pam Grierovou a Bridget Fondovou. Něco takového je dneska v televizi vidět jen málokdy. TV spoty jsou takřka nekonečné a vystřídá se jich opravdu celá řada. Pokud se pustíte do fotogalerie (z natáčení, momentky, lokace, upomínkové předměty, filmové plakáty), počítejte že vám to zabere více než půlhodinu!

Fotky jsou ale titěrné a často ne moc kvalitní. To částečně vyvažuje fakt, že při jejich obhlídce uslyšíte hned několik nezkrácených (!) písní ze soundtracku. Text s názvem Jackie Brown – Tak trochu jiný Tarantino je zajímavou úvahou na téma "Tarantino vs. Pulp Fiction". Škoda, že není podepsaný. Pak už zbývá jen najít poslední, skrytý, bonus, v němž Pam Grierová tančí na známou píseň.

Hodnocení – film: 100%
Hodnocení – disk: 100% 


Jackie Brown
USA 1997, 148 minut
režie: Quentin Tarantino
scénář: Quentin Tarantino (podle románu Rum Punch od Elmora Leonarda)
hrají: Pam Grierová, Robert Forster, Samul L. Jackson, Robert De Niro, Michael Keaton, Bridget Fonda, Chris Tucker

DVD
obraz: 16:9
zvuk: anglicky (DD 5.1, DTS), česky (DD 2.0)
titulky: české, anglické
bonusy: Jak se to všechno semlelo, rozhovor s Quentinem Tarantinem, Kočky a bouchačky, vystřižené a alternativní scény, Siskel a Ebert, Jackie Brown na MTV, TV spoty, fotogalerie, Jackie Brown – Tak trochu jiný Tarantino, skrytý bonus
www.hce.cz

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016