RECENZE

 

Filmová recenze: Wallace a Gromit – Prokletí králikodlaka

Chlapík jménem Wallace a jeho psík Gromit loví proradné hlodavce, aby ochránili soutěžní výstavu zeleniny. Potěší tím početné příznivce jejich kultu i všechny ostatní, kterým se líbil Slepičí úlet.

 

Králík Hutch: "Sýr, Gromite! Sýr!"

Úspěšná animovaná taškařice Slepičí úlet byla pro Nicka Parka jen jakousi zkouškou. Spolumajitel britského studia Aardman si potřeboval otestovat, jak se budou jeho plastelínové postavičky vyjímat na velkém plátně. Nejen proto, by se první celovečerní příběh kultovně obdivované i Oscary ověnčené dvojice mohl bez uzardění jmenovat Wallace a Gromit: Úlet.

Je to šílené dobrodružství. A když si uvědomíte, že se navíc celé odehrává v plastelíně: Wallace je místní podivínský vynálezce, prototyp lehce sucharského Angličana, který nadevše zbožňuje sýr. Gromit je jeho věrný mlčenlivý společník, nadmíru šikovný a sympatický pes, který kromě mnoha jiného dokáže připravit snídani, obstarat domácnost nebo třeba vypěstovat výstavní dýni.

Ti dva mají firmu na potírání hlodavců. Jejich metody zahrnují sádrové trpaslíky metající laserové pohledy a obrněné skleníky opatřené stejným zabezpečením jako má luxusní vůz. Jsou úspěšní a počet jimi odchycených hlodavců, jinak vcelku roztomilých, legračních králíků, se utěšeně množí. Wallace a Gromit nejsou žádní řezníci, takže místo toho aby králíky chladnokrevně likvidovali, ubytovávají je u sebe doma.

Jenže kapacity jsou omezené, a tak je třeba nalézt jiné řešení. Wallace, jinak taky amatérský vynálezce, proto podstoupí experiment. Využije jeden ze svých výtvorů k potlačení zelinářských choutek u všech polapených ušáků. Ale pokus se mu vymkne z rukou. I když to zatím nikdo netuší, následky jsou hrozné… Výroční soutěžní přehlídka vypěstované zeleniny je za dveřmi a v okolí začíná řádit hrozivý králikodlak!

Pokud vás doteď napsaná slova nepřesvědčila, že to je úlet (film vás bez problémů přesvědčí hned v několika úvodních minutách), králikodlak je jistě jiné kafe. Složenina králíka a vlkodlaka (v anglickém originále were-rabbit) napovídá, že se Nick Park a Steve Box inspirovali nesčetným množstvím béčkových hororů.

Suchý humor a plastelínovou roztomilost spojili s místy až mrazivě strašidelnou atmosférou. Stále se přitom bavíme o animovaném filmu z plastelíny! Tvůrci pracují s notoricky známými hororovými situacemi (nehostinná lesní cesta se stromem, který zahrazuje průjezd nebo opuštěná noční ulice tušící kradmý pohyb neznámého zla), vypůjčují si i z klasiky (King Kong, Kráska a zvíře) a to vše s humorným nadhledem.

Výsledkem je půvabný, laskavý, skvostný, stylový film vhodný pro všechny bez rozdílu věku, pohlaví a snad i náboženského vyznání. Bez Wallace a Gromita by to na světě nebylo ono. Naopak, i jeden Wallace a jeden Gromit můžou mnohé změnit. Samozřejmě jedině k lepšímu.

Hodnocení: 100%

Recenze vznikla díky Village Cinemas.

Wallace and Gromit: The Curse of the Were-Rabbit
Velká Británie 2005, 85 minut
režie: Nick Park, Steve Box
scénář: B. Baker, S. Box, M. Parker
hudba: Julian Nott
hrají: Peter Sallis, Helena Bonham Carterová, Ralph Fiennes
www.aardman.com

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016