PARTYINFO

 

EINSTÜRZENDE NEUBAUTEN

Datum konání:
18.10.2024 - pátek
Místo konání:
Praha - Forum Karlín
Live:
Einstürzende Neubauten
Info:
http://www.1015.cz
Popis:

start: 20:00, vstup: předprodej Ticketmaster a Ticketportal

 
 
Legendy Einstürzende Neubauten vystoupí v říjnu v Praze

Legendární německá kapela Einstürzende Neubauten vystoupí 18. října v pražském Foru Karlín. Naživo představí své nové album nazvané "Rampen – apm: alien pop music", které vyjde letos v dubnu. Nahrávka vychází z volných živých improvizací, které její členové Blixa Bargeld, N. U. Unruh, Alexander Hacke, Jochen Arbeit, Rudolph Moser a Felix Gebhard hráli před dvěma roky na turné k zatím poslední desce "Alles in Allem". Přinese novou uměleckou formu pojmenovanou apm - alien pop music: popovou hudbu pro paralelní vesmíry a mezisvěty, pro hyperprostory a mezizóny. Mikrokosmickou a mezigalaktickou zároveň. Předprodej vstupenek pro podporovatele kapely začne 8. února v 10:00, pro širokou veřejnost pak 9. února v 10:00, v sítích Ticketmaster a Ticketportal. Koncert pořádá agentura 10:15 Entertainment.

 

Těžko hledat v hudebním světě jméno, které by bylo více synonymem pro experiment a novátorství, než kapelu Einstürzende Neubauten. Od svého vzniku před čtyřiceti čtyřmi roky v Západním Berlíně se formace proslavila nejen tím, že používá vlastnoručně vyrobené nástroje z kovového šrotu a předmětů denní potřeby, ale především neúnavnými a neustále novými hudebními experimenty a zkoumáním neprobádaných zvukových území. Ovlivnila řadu dalších kapel a uměleckých žánrů - od tanečního divadla po výtvarné umění a film.

Einsturzende Neubauten


Einstürzende Neubauten vznikli 1. dubna 1980 vlastně náhodou. Blixa Bargeld byl požádán, zda by si nechtěl zahrát v berlínském klubu Moon, načež podle svých slov "prostě zavolal několika přátelům". A kdo měl ten večer čas, stal se zakládajícím členem této formace. Od debutového alba "Kollaps" v roce 1981 kapela měnila parametry mainstreamu a subkultury, aby nechala zaznít neslyšitelné - a možná i to dosud neslyšené. Tento experimentální terénní výzkum se nyní dostává do nové fáze - fáze "ramp", ve které se kapela vrací ke svým kořenům a zároveň se znovu definuje. A vytváří vlastní žánr nazvaný apm - alien pop music. 

Einsturzende Neubauten


Album "Rampen - apm: alien pop music", na kterém se kapela dle svých slov představí ze svých nejnepředvídatelnějších a nejnekonvenčnějších stránek, vychází z tzv. "ramp" živě zahraných na turné k desce "Alles in Allem". "Rampa" znamená v interním jazyce kapely improvizovanou živou skladbu, kterou Einstürzende Neubauten vždy zařazují do programu svých koncertů. Tyto "rampy" pak využijí jako nápady nebo inspiraci pro nové album.


"Rampen - apm: alien pop music je popová hudba pro paralelní vesmíry a mezisvěty - pro hyperprostory a mezizóny. Je mikrokosmická a mezigalaktická zároveň. Je to všední nárok mimo všechny fyzikální zákony, s nímž Einstürzende Neubauten vstupují na stylovou půdu nikoho mezi minulostí a budoucností. Na jedné straně je tu návrat ke kořenům, na druhé straně vzniká z mohutných erupcí hluku, které se setkávají s kryptickými, často fragmentárními texty, nová umělecká forma: populární hudba pro cizince a vyděděnce. Z antipopu se stal mimozemský pop,” uvádí kapela.


Podivný. Spředený jako kokon. Neslyšený. Sonus inauditus. Ne náhodou čistá grafika desky připomíná ikonický obal Bílého alba Beatles. "Vychází to z myšlenky, že Einstürzende Neubauten jsou v jiné sluneční soustavě stejně slavní jako Beatles v našem světě,” říká Blixa Bargeld a poznamenává, že jde o balancování mezi avantgardou a jazykovou drzostí, provokací a popkulturní diskontinuitou. Tento přístup také přímo definuje ústřední téma, které se jako společná nit táhne všemi písněmi: změna, utopické myšlenkové hry a pomíjivost.


"Na albu jsem našel několik řešení a formuloval věci tak, jak jsem je předtím neformuloval, protože mi nikdy nebyly tak jasné. Jsem člověk, který věří, že k poznání lze dospět prostřednictvím hudby. Vždycky to tak bylo. Řídím se přesvědčením, že v hudbě najdu něco, co jsem předtím nevěděl. A zazpívat něco, co jsem neznal. Něco, co se ukáže být pravdivé. Nebo aspoň něco, co má nějaký smysl,
” uzavírá Blixa Bargeld. Toto album tak představuje další krok ve vývoji, kdy je známý jazyk konečně opuštěn a otevírají se další, nekonečné možnosti: mimozemská pop music.

Předprodej vstupenek pro podporovatele kapely začne 8. února v 10:00, pro širokou veřejnost pak 9. února v 10:00, v sítích Ticketmaster a Ticketportal.

Více informací zde.

Koncert pořádá agentura 10:15 Entertainment.


foto: ThomasRabsch

 

Flyer

 
flyer
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016