CLANEK

 

HW-News: Pioneer Rekordbox DVS aktualizace

Poslední roky se trh s DJ technikou nese ve znamení konsolidace a unifikace. Spíše než na inovace se výrobci soustředí na rozšiřování svých produktových řad tak, aby tvořily jeden kompaktní ekosystém. Přesně v tomto duchu Pioneer nyní aktualizuje svoji platformu Rekordbox o další DVS zařízení.

 

Nejnovější aktualizace softwaru Rekordbox DJ na verzi 5.0 sebou přinese nejenom podporu DVS pro již stávající mixážní pult Pioneer DJM-S9, ale také předznamenává příchod nové samostatné DVS jednotky ála Rane SL2 nebo Traktor A6.

Nový Interface 2

S úsilím, jehož plody dnes sklízíme, započal Pioneer v roce 2014, kdy začal s masivní aktualizací své platformy Rekordbox. Z programu, původně určeného pouze pro přípravu tracků, vyvinul plnohodnotný DJ nástroj srovnatelný s produkty, jako je Serato DJ nebo Traktor.

Vzhledem ke skutečnosti, že gramofony Pioneer tu jsou s námi již nějaký ten pátek, spolu s faktem, že Rekordbox získal podporu DVS před více než rokem, bylo jen otázkou času, kdy se objeví i samostatná DVS jednotka přímo od inženýrů z Japonska. Stane se tak již během července uvedením nové zvukové karty pod označením Interface 2.


Prvky, vlastnosti a cena

Jak název nového zařízení naznačuje, bude podporovat hraní přes timecode ze dvou gramofonů nebo playerů. Karta se tak svými možnostmi a rozměry řadí někam mezi Rane SL2 a Denon DS1, proto nepřekvapí, že nabídne podobné prvky jako výše zmíněná zařízení - pár stereo vstupů a výstupů, softwarové THRU (tzn. že phono předzesilovače budou digitální, ale pro DVS je to jedno), 1x USB vstup a zemnící kolík pro gramofony.

Navíc oproti Denonu bude mít karta vlastní zdířku pro adaptér, takže nebude odkázaná pouze na provoz z USB. Toto je obzvláště užitečné při střídání DJů, kteří chtějí hrát ze stejné zvukové karty a musí kvůli tomu USB odpojit. U karet s vlastním zdrojem se signál přepne automaticky na THRU a můžou tak prodlevu překlenout například trackem z desky.

Docela příjemným detailem je také samotné provedení karty, která vypadá velice kompaktně a bude mít na svém povrchu řadu LED diod indikujících stav jednotlivých vstupů/výstupů ála Traktor A6. A jak všichni víme, pro DJe stále platí: "Čím víc diodek, tím víc Adidas..." :) Posledním, ale neméně důležitým, faktorem je v tomto případě i cena, protože s tou Pioneer míří hluboko pod úroveň Rane SL2 - někam k hranici, za kterou se prodává Denon DS1 (necelých deset tisíc korun), což je vzhledem k dlouhodobé cenové politice této značky dost příjemná změna.

Rekordbox

Závěr

Díky rozumně nastavené ceně a dobrému provedení to vypadá, že by Interface 2 mohl být důstojným příspěvkem do portfolia firmy Pioneer. Ta si tak může ze svého seznamu odškrtnout další chybějící položku a my zase začít spekulovat - například nad kartou Interface 4, která by třeba mohla mít dva USB porty pro snadné střídání DJů...

 

rudy

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016