CLANEK

 

Seznamte se, tohle je: Skrillex!

Dá se vůbec ve velké míře poslouchat dubstep a nevědět, kdo je to Skrillex, nebo chcete-li vlastním jménem Sonny Moore? V superlativech bych o něm ani tak nemluvila, spíše o jeho slávě, která k němu doputovala spolu s několika soškami Grammy... Ještě před tím, než k nám za měsíc doputuje on sám z masa a kostí, pojďme se s ním alespoň v kostce seznámit!

 

Sonny Moore je starší asi o rok než já - ročník osmdesát devět. Takže ani jeho neminula doba pořezaných zápěstí a černých patek přes půlku obličeje, která se táhla několik let pod trojpísmenkovým názvem EMO. Tohle svoje černé období ale vnímá jako naprosto přirozenou věc, která se odehrála díky konfliktům v rodině, Sonny byl totiž v šestnácti adoptovaný...

Skrillex

Všude se píše, že skupina From First To Last, ve které Sonny pár let účinkoval, je post-hardcore, pro mě osobně je to prostě EMO, co už dneska neletí, takže jakmile se jejich fan kluby zredukovaly, kluci usoudili, že je čas vrhnout se na nějakou novější vlnu. V roce 2007 se veškerý Skrillexův zájem přesunul z uřvaného hardcoru do elektronické house music, to ale zatím neměl vymyšlený svůj nick, takže na scéně se pohyboval tak trochu hekticky a ani jeho electro house za to moc nestál, respektive jeho vydaná skladba Gypsyhook mi připomíná překopanou verzi "Nas ne dogonyat" od lesbického dua t.A.T.u., což je už samo o sobě dost hrozné. Sonny si ale své příznivce stejně našel, takže bylo na čase si nějak říkat... A proč si k tomu rovnou nevydat minialbum, že?

Takže znovuzrozený Sonny si začal od vydání svého alba My Name Is Skrillex opravdu říkat Skrillex... Jeho blízcí přátelé mu prý klidně můžou říkat Skril nebo Skrilly, jeho nick name ale žádný bližší význam nemá. Sonny byl štědrý a svoje první album nabízel úplně zadarmo ke stažení. Tu si ho i odchytnul známý provokatér pod přezdívkou "Chcíplá myš" aneb Deadmau5, který si ho vzal s sebou na světové turné. A tu i započala celá ta Skrillexova sláva. Už to nebyl pouhý "Skrill – who?", ale dubstepový producent světového formátu!

Skrillex

Dubstep jako takový vznikal především v londýnské metropoli jako undergroundový subžánr elektronické hudby, který se vyznačuje především temnými a experimentálními zvuky. Od prvopočátku, tedy od roku 1998, muselo uplynout několik let, než dostal svůj oficiální název a ze zapadlých klubů pro alternativní mládež se dostal ven i na mainstreamovou scénu. Sonny si dubstep okamžitě zamiloval, elektronickou scénu prý uctíval od svého útlého věku, jenom nevěděl, jak se ji správně chopit, aby se jí věnoval nejenom pasivně, ale i aktivně. Jeho hudební vkus také stojí za zmínku - mezi své oblíbence řadí i Autechre, Squarepusher, Prefuse 73 a několik dalších IDM producentů, kterým nejde tolik o slávu, jako o hudbu takovou...

Skrillex

Zatím nejúspěšnějším počinem Skrillexe bylo EP Scary Monsters and Nice Sprites a dodatkové EP More Monsters and Sprites, které bylo z komerčního úhlu pohledu velmi úspěšné! Na Beatportu zabíral místa hned v první desítce a na letošních hudebních cenách Grammy byl nominovaný rovnou pětkrát, i když zlaté sošky si domů odnesl jenom tři. Na svých živých vystoupeních zřetelně dokazuje, že má v sobě neuvěřitelnou zásobu energie, protože se svými ani ne sto šedesáti centimetry dokáže rozpohybovat slušnou část publika.

O tom se vlastně můžete přesvědčit i vy sami - v Čechách se poprvé ukáže na festivalu Rock For People, který se letos odehraje od 3. až do 6. července ve Festivalparku v Hradci Králové.

mamba

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016