CLANEK

 

Fiordmoss vydali album Ink Bitten

Na přestupný rok 29. února 2012 vydali Fiordmoss vlastním nákladem druhé album Ink Bitten. Pětipísňové EP vychází digitálně a na vinylu – ten bude bohatší o remixy. Název alba je inspirován zapomenutým fenoménem ženských průkopnic tetování z 19. století a tématem se zabývá i píseň Maud, když odkazuje k první proslavené americké tatérce Maud Stevens Wagner, jejíž tetování má na sobě zpěvačka Petra Hermanová na titulní fotce alba. Píseň Paris versus Sarajevo je příběhem dívky ze Sarajeva, která uteče před válkou do Paříže. Hard a Starboard je o příběhu existující fotografie ledovce do nějž narazil Titanic, pořízené českým fotografem Štěpánem Řehořkem jen pár dní po neštěstí. Píseň Midway lamentuje nad silným znečištěním oceánů a v Deer Traps vypráví jazykem Nadsat (z knihy Mechanický pomeranč) lovec své ženě o lovu divoké zvěře...

 

Všechny písně na albu vznikly v uplynulém roce po přijetí nového člena Jana Boroše -  z původně zaskakujícího koncertního kytaristy se rychle stala muzikantská i autorská opora dua.

Rok 2011 byl pro Fiordmoss zlomový nejen kvůli personální změně, ale také díky pozornosti, které se kapele dostalo. Do hledáčku médií se dostali jednak díky úspěšnému debutovému EP Gliese, které si zdarma stáhly tisíce fanoušků po celém světě, ale také účastí zpěvačky Petry Hermanové na prestižní Red Bull Music Academy v Madridu. Díky úspěchu předchozí nahrávky kapela začala čile koncertovat - během roku sdíleli pódium s hudebníky jako je Jamie Woon, Machinedrum nebo Hudson Mohawke. Jsou nominováni na cenu kritiků Vinyla 2011 v kategorii Objev roku.

Fiordmossfoto: Teri Varhol

Spojení s Red Bull Music Academy zůstává pro kapelu klíčovým i v případě alba – díky podpoře může Ink Bitten vyjít i v podobě dvanáctipalcového vinylu. První strana bude obsahovat pět písní z Ink Bitten a druhá strana některé z remixů, na nichž pracují producenti z celého světa (zbývající remixy pak vyjdou digitálně). Mezi oslovené remixéry patří Tvyks (CZ, Meanbucket), Raisa K (UK, Micachu and The Shapes), Thomalla (DE, Krakatau), Canblaster (FR, Club Cheval), Giganta (GR), Dikolson (CZ, Minority), Floex (CZ, Minority).

Album je k dostání v podobě bezplatného digitálního downloadu z webu kapely nebo pro ty, kdo chtějí kapelu podpořit, ze serveru fiordmoss.bandcamp.com. Vinyl bude následovat v dubnu, je možné si jej předobjednat na stránce kapely, nebo koupit na koncertech. V dubnu kapela vyrazí na společné turné s Floexem, v létě se objeví na festivalech Bažant Pohoda či Colours.

Fiordmoss jsou:
Petra Hermanová, Roman Přikryl, Jan Boroš

Nejbližší koncerty:

24/04 Praha, Palác Akropolis (+ Floex)
25/04 Brno, Fléda (+ Floex)
26/04 Olomouc, Jazz Tibet Club (+ Floex)
27/04 Valašské Meziříčí, M-klub (+ Floex)
23/06 Praha, United Islands
06/07 Trenčín, Festival Pohoda
13/07 Ostrava, Colours of Ostrava

Nahráno: studio u.fon
Mix: Fiordmoss ve studiu u.fon
Mastering: Ondřej Ježek, studio Jámor
Fotografie na cover: Teri Varhol

Album digitálně k zakoupení a poslechu: zde
Album digitálně ke stažení: zde

info:
www.fiordmoss.cz
www.facebook.com/fiordmoss
www.twitter.com/fiordmoss

kontakt:
www.bumbumsatori.org

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016