CLANEK

 

Seznamte se, tohle jsou: Mount Kimbie!

Před pár lety se elektronická taneční scéna nacházela ve zvláštním bodu nehybnosti. Její celková stagnace se projevovala na mnoha frontách, kult DJských hvězd dosáhl svého vrcholu a unifikovaný dav se povětšinou pohyboval v rytmu primitivních skladeb s jednoduchou strukturou nebo prvoplánově euforických tracků od hezkých chlapců z posilovny, kteří si cestou ze solária zašli na párty pustit nějaké ty písničky... Částečná obroda přišla logickou cestou přes Berlín, ale z obrovského poblouznění německou metropolí si velká většina zúčastněných beztak odnesla spíš rozmazané vzpomínky na neskutečně organický noční život, který vzkvétal hlavně díky nízkým cenám, dotacím a grantům. Paralelně s tím však v londýnském undergroundu vznikal styl, který měl později přinést obrodu celé scéně a revitalizovat ji v očích veřejnosti znovu jako pokrokovou...

 

Dubstep vzešel z temných vizí šířících se v anonymním a bezútěšném velkoměstě prosyceném zvláštní kombinací multikulturalismu, rozmanitosti a zároveň šedi a nejistoty. Hutné basové podklady odkazující k dubu byly doplněny o moderní přístupy a vzniklá směs dokonale vystihovala touhu po hypnotické taneční muzice s atmosférou a duší. Producenti jako Burial, Digital Mystikz, Kode9, Scuba nebo Skream se doslova přes noc stali tahouny nového hudebního hnutí, díky kterému se "do módy" vrátily styly jako techno, UK funky nebo garage. Přesun od temného zvuku k mnohem rozmanitějším, barevnějším a eklektičtějším konstrukcím ale také potřeboval své tahouny. Jedněmi z nich se bezpochyby stali Mount Kimbie...

Mount Kimbie

Kai Campos a Dominic Maker se na první pohled nijak nelišili od běžných anglických kluků, co si po večerech žijí svůj sen a doufají, že by se jednou mohli uchytit na hudební scéně. Kai se vydal spíš směrem k abstraktním elektronickým formám a bavil ho především undergroundový hip-hop, Dominic zase působil v jedné ze stovek britských indie kapel. Oba pánové studovali na Southbank University a Dominicovy bizarní kompozice Kaie nadchly natolik, že ho poprosil o to, zda by mu nepomohl s vokály k jedné z jeho zamýšlených skladeb. Dominic v té době také dost experimentoval se zvukem a jeho sólové tvorby si všiml i Paul Rose alias Scuba, který dlouhodobě šéfuje jednomu z nejvýznamnějších elektronických vydavatelství s názvem Hotflush Recordings. Dominic se ale soustředil na spolupráci s Kaiem a neměl ještě dost vlastního materiálu, takže Scubovi poděkoval za zájem a slíbil mu, že až dají něco zajímavého dohromady, ozve se. Pokusy s dubstepovými vzorci ale anglickým studentům nevycházely podle představ, což Dominic přiznal v jednom z rozhovorů: "Snažili jsme se o temný dubstepový sound, ale vůbec nám to nešlo. Prostě jsme tu hudbu necítili stejným způsobem." Tento odklon od jasně fungující dubstepové formulky byl nakonec dvojici muzikantů osudný a vystřelil ji k netušeným výšinám...

Mount Kimbie
Po několikaměsíčním experimentování vzniká jejich první společný song s názvem Maybes a dvojice si začne říkat Mount Kimbie. Kai k tomu dodává, že je to: "místo uvnitř nás samotných, kde autobusy jezdí na čas," takže můžete rovnou vzdát hledání na mapě, protože žádná hora s podobným názvem neexistuje. Do podvědomí posluchačů se Dominic s Kaiem zapsali hned poté, když si první jmenovaný vzpomněl na Scubu a poslal mu jejich společné dílo. Následovaly nadšené reakce ze všech stran, a když singl Maybes uváděla ve své show Marry Ann Hobbes, byla tak rozrušená, že překřtila Mount Kimbie na Mount Kimble. Track se doslova přes noc stal hymnou nezávislé scény a média psala o "skvostném a osobitém artefaktu z budoucnosti" nebo "neskutečné imaginaci, která totálně redefinuje celý žánr."

Mount Kimbie

Mount Kimbie byli okamžitě zařazeni po bok Buriala jako nejnadějnější objevy dubstepové scény a poměrně oprávněně se také hovořilo o tom, zda do ní vůbec patří. Dominic s Kaiem se ale téměř okamžitě dočkali uznání napříč všemi žánry. Singl Maybes byl britským nezávislým magazínem FACT vyhlášen jako 3. nejlepší skladba roku (před tracky Bat For Lashes, Grizzly Bear, Cold Cave, Fever Ray nebo Burialem a Four Tetem) a podobného ocenění dosáhl i na dalších serverech (XLR8R, Resident Advisor, Pitchfork). Mount Kimbie bodovali díky podmanivému experimentálnímu zvuku, hlasovým samplům, kytarám a mnoha dalším ingrediencím a dokonale tak vystihli ducha doby založeného na kombinaci různých protichůdných postupů a stylů.

Neuvěřitelný úspěch s sebou samozřejmě nesl i tíhu zodpovědnosti a Kai sám přiznal, že příliš nevěděli, kam dál: "Nikdy jsem nečekal, že dosáhnu něčeho velkého. Hudbu prostě jen tak děláme, je to pro nás tvůrčí proces, který nemáme nijak naplánovaný. Nevěděli jsme, jestli jsou naše věci dobré, nebo ne. Cítili jsme to, ale zároveň jsme byli strašně nejistí. Na druhou stranu musím říct, že pokaždé, když jsme měli tenhle pocit, dosáhly naše skladby dobrého přijetí." Obavy o sezónní záležitosti ihned rozptýlilo následující EP Sketch On Glass, jež sklízelo podobné ovace. Nároky tak ještě vzrostly a Mount Kimbie začali pracovat na prvním albu. Mezi tím však ještě dostali nabídku na remix pro další hvězdné mladíčky ze skupiny The XX a jejich intimní předělávka singlu Basic Space (a stejně tak tracku Spanish Sahara od Foals) se setkala se samými pozitivními ohlasy. Mount Kimbie také připravovali první živá vystoupení a jako pomocníka si k sobě přibrali Jamese Blakea, se kterým se seznámili na jedné malé dubstepové párty. Introvertní zpěvák a klavírista se jim velice hodil, ale díky vlastnímu vytížení nakonec dvojici opustil. Stále se s nimi však přátelí a částečně se podílel i na desce Crooks & Lovers.

Mount Kimbie

Smysl pro netradiční kombinace, chytlavost, neuvěřitelný cit pro atmosféru a další pozitivní elementy se na ní střídají ve velkém tempu, protože Mount Kimbie pracují především s fragmenty a dokáží do krátkých skladeb vtěsnat hned několik silných momentů. Pozitivní recenze na Crooks & Lovers přicházely ze všech stran a renomovaný server Pitchofork o něm psal jako o: "skvělém, nenápadném a velmi chytrém albu". Následně jej také zařadil do výběru nejlepších desek roku po bok Liars, Charlotte Gainsbourg, Swans, Baths nebo Toro Y Moi. Resident Advisor hodnotil album ještě lépe a Mount Kimbie se dostali před LCD Soundsystem nebo Oneohtrix Point Never na 9. místo žebříčku o nejlepší desku roku 2010. Podobná chvála přišla i z XLR8R, který ve výročním hodnocení zařadil počin Mount Kimbie na 16. místo před Ariel Pink nebo Teengirl Fantasy. Mount Kimbie jsou společně s Jamesem Blakem, Burialem a Darkstar zřejmě nejdůležitější osobností scény, která se nyní označuje za post-dubstepovou. Kromě "mateřského stylu" se do ní promítají vlivy post-rocku, folku, experimentální elektroniky, ambientu, electra i new wave. Vzniklá koláž dokonale odpovídá postmoderní době charakterizované nezachytitelností. Mount Kimbie jsou však jedním z mála pevných bodů, ke kterému se můžete s klidem upnout...

Mount Kimbie

Napsali o Mount Kimbie:

"Crooks & Lovers je album plné náhlých změn a paradoxů, které však tvoří jeden organický celek. Netečně plyne, ale stále vás nutí k pozornému sledování akusticky neodolatelných a energií nabitých momentů. Mount Kimbie nemají ponětí o tom, kam kráčejí, ale přesto byste je měli následovat."

David Stubbs, BBC, recenze alba Crooks & Lovers

"Crooks & Lovers je skvělé, nenápadné a velmi chytré album. (8/10)"

Mike Powell, Pitchfork, recenze alba Crooks & Lovers

"Mount Kimbie přišli s novým, vlastním, smutným a přesto slastně neodolatelným druhem dubstepu a dokázali jej (v pozitivním slova smyslu) vnutit úplně novému publiku. (9/10)"

Oli Marlow, Resident Advisor, recenze Sketch On Glass EP

"Skvostné a osobité jako artefakt z budoucnosti. (9/10)"

FACT Magazine, recenze Maybes

"Mount Kimbie splétají s neuvěřitelnou lehkostí různé elementy a přicházejí s nevídaným zvukem, který se dá stejnou měrou přirovnat k Burialovi, Vulva String Quartettu nebo Junior Boys v době, kdy vydali album Last-Exit. A vážení, ono to funguje. Takže otevřete oči a nastražte uši: Mount Kimbie jsou tady. (9/10)"

Peter Chambers, Resident Advisor, recenze Maybes EP

"Stejně jako pionýři post-rocku, kteří přepracovali rockový základ a vytvořili tak něco imaginativního a stále zachytitelného, Mount Kimbie uspěli v tom, že výrazně posunuli dubstep směrem k jedné z možných budoucností a mutací. (8/10)"

Jude Clarke, MusicOMH, recenze alba Crooks & Lovers

"Mount Kimbie od vás nevyžadují moc, ale odmění vás takovým způsobem, jak to dokáže jen málokdo z dubstepové, post-dubstepové nebo jakékoliv jiné scény."

David Jeffries, AllMusic, recenze alba Crooks & Lovers

Education 01
Linky:


MySpace
Facebook
Párty Education

Mount Kimbie se představí poprvé v České republice v rámci večera Education 01 21. května v MeetFactory.

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016