CLANEK

 

Technoservis Nula 2: Ancient Methods, Re:Group

V nejnovějším Technoservisu, který přpravujeme ve spolupráci s vynilshopem Nula 2, se Daho rozjel. Hned dvě desky získaly plný počet 100 % a obě má na svědomí projekt Ancient Methods. Kdo se za ním skrývá a jak to, že se o něm dozvídáme až teď?

 

Ancient Methods
Fourth Method
(Ancient Methods 004)

Když před dvěma lety vyšla první deska Ancient Method, přiznám se, že unikla jednoduše mé pozornosti. Možná jsem pár dní nesledoval, cože nového nabízí Hardwax a bylo to. Ancient Methods je totiž v distribuci právě téhle uznávané berlínské firmy na kvalitní muziku. Dokonce i druhá deska kolem mě jaksi proplula. Zachytil jsem až třetí a aktuální čtvrté pokračování, o kterém bude řeč. Serie Ancient Method vyvolala vlnu diskuzí, kdože za tak vynikající a extrémně industriální serií technoprodukce stojí? Osobně jsem tipoval, že to bude uražený pan Regis a další z jeho mnoha pseudonymů a projektů. Omyl! Ancient Methods tvoří dvě zcela nové nebo spíše pro nás ne až tak známé tváře. Když jsem před osmi lety poprvé hrál v legendárním klubu Tresor po boku mladíčka jménem Beaks, rozhodně by mě ani ve snu nenapadlo, že o něm ještě uslyším ve spojení s tak vynikající deskou. Beaks, vlastním jménem Conrad Protzmann, ale Ancient Methods netvoří sám. Garde mu dělá ještě kolega Trias. Jejich industriální masakry, povětšinou postavené na velmi efektně nalomené rytmice, vlastně okamžitě dobily scénu klubového dark-techna a možná i v některých z nás probudily opětovný život ve vztahu k téhle super hudbě.
 
Daho 100% 
www.hardwax.de  


Ancient Methods /Bjorn Svin & co. The Whip/
Eat Like Hawks
(RSB 007)

Má doměnka, že Ancient Methods má nasvědomí pan Regis byla sice mylná, ale teorie ubírat se pří pátrání po autorovi tímhle směrem zas tak špatná nebyla. Hned třetí Ancient Method totiž obsahuje "Ugandan Methods Mix" od Ugandan Speed Trial. Slovo dalo slovo a Ancient Method do měsíce hostuje na labelu RSB. Úvodní track "The Whip" je už prostě klasický zvuk Ancient Method. Težká a surová industriální mašinérie ve stylu British Murder Boys a jejich "Don't Give Way To Fear", prostě no comment! Druhou stranu obsadily Bjorn Svin a spol. s trackem " Eat Like Hawks" a pokud vám je tenhle killer povědomý, tak vám pomůžu. Ano, Surgeon už ho ve svých setech používá minimálně půl roku. Track má podobně jako Ancient Method líně rozlomenou rytmiku a vlastně se jen tak povaluje v prostoru. Efekt má ale vynikající. Rozhodně také díky zkresleným hlasovým samplům ve stop-time. Pro mě je tohle každopádně nejlepší deska za poslední dobu a myslím, že i tak dokonalý a nepřekonatelný producent současnosti, jakým je Surgeon, má hodně, hodně velkou konkurenci! 

Daho 100% 
www.veto.co.uk   


Re:Group
The Antichance ep
(Detroit Underground 012)

Naposledy o sobě formace Re:Group (Regis+Function+Kero) dala vědět před čtyřmi lety na labelu Infrastructure. Nyní se hlásí na labelu Detroit Underground se starším materiálem, předělaným k nepoznání. Použité skladby jsou vlastně starší věci, které si vzali na paškál nejen Re:group, ale i Punisher a Jesse Somfay. Originál "Antichance ep" je rozmlácená záležitost až nápadně připomínající Portion Reform a jejich masakr "Haas". Není co řešit. Je to prostě tam, akorát v moderním elektronickém hávu. Remix na tenhle masakr dodal zmiňovaný Punisher a převedl track do zcela jiné, hlavně vyklidněné roviny, plné táhlých hučících basů. Druhý remix obstaral Jesse Somfay a taktéž vám nabízí spíše poklidnější pohled na věc. Závěrečná "Nihil" je opět minimalisticky podaný starší track. Připadá mi, jakoby se tady remixování ale účastnil i Female. Každopádně se tahle deska výtečně povedla a je zasloužilým okénkem do doby, kdy Detroit a Birmingham vládli dancefloorům.

Daho 85%
www.detroitunderground.net    


Various Artists
Planet Rhythm 70
(Planet Rhythm 070)


    
Holanský label Planet Rhythm slaví takové malé kulatiny. Světlo světa spatří už 70. deska a právě na ni byly vybráni čtyři vyvolení. Minikompilačku otevírá dost našláplým trackem Takaaki Itoh. "Flowzion" má hodně energickou rytmiku a možná trochu minimalistické podání, ale funguje excelentně. Trochu překvapivě se oslavy účastní i Space DJz a jako dáreček k výročí dodali nařachaný track "010". Není to až tak můj šálek kávy, ale své příznivce si tohle technisko ala DJ Rush určitě najde. Na druhé straně přišli společně gratulovat Carlos Rios a Oliver Kucera. "Mbox" je sice více do minimalu, ale šlape taktéž výborně. Posledním gratulantem je Gunjack. "Stanishtrap" je naopak plnohodnotné a úderné technisko jak stvořené na rozjetou párty. Skladba je velice kompaktní energický materiál, po němž určitě budete sáhat velmi často. Planet Rhythm 70 je minikompilačka plná různorodého současného techna, které udělá určitě mnohým DJs nemalou radost. Přejeme tedy také vše nej!

Daho 70% 
www.triplevision.nl/label/Planet+Rhythm  

Všechny uvedené tituly zakoupíte v prodejně Nula2.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016