CLANEK

 

Novinky a zajímavosti ze světa DJ techniky 02/06

Dnes se kromě DJ techniky budu věnovat převážně ozvučovací technice, abych vyhověl přání několika z vás. Začneme tedy krátkým doporučením k nákupu reproboxů, pak se podíváme na zajímavou aktivní výhybku a velmi výkonný zesilovač za rozumnou cenu. A aby se dostalo i na klasickou DJ techniku, tak na úplný závěr vám ukážu velmi neobvyklý a povedený tuning gramofonu Technics 1210.

 
Reproboxy
V současnosti je na trhu mnoho firem zabývajících se ozvučovacími reproboxy, takže určitě je z čeho vybírat. Doporučuji se dívat po produktech uznávaných firem a pokud to finanční možnosti nedovolují, tak si raději bedny postavit podle již vymyšleného a odzkoušeného návodu. V žádném připadě nedoporučuji pomýšlet na podezřele levné reproboxy neuznávaných výrobců. Tyto reproboxy sice na první pohled vypadají pěkně a výrobcem udávané parametry se nám mohou zdát celkem dobré, ale opak je pravdou. Tyto produkty totiž ani zdaleka nesplňují to, co o nich výrobce tvrdí! Pokud si tedy budete bedny stavět, tak se musíte rozhodnout, zda použijete pasivní výhybku nebo výhybku aktivní a více zesilovačů. V následující části dnešního článku se tedy na jednu velmi zajímavou aktivní výhybku podíváme.

Behringer ULTRADRIVE PRO DCX 2496
Tento produkt firmy Behringer není žádnou novinkou, ale svými možnostmi si jistě dnešní účast v našich novinkách a zajímanovstech ze světa DJ techniky oprávněně zaslouží. Behringer ULTRADRIVE PRO DCX 2496 není čistě aktivní vyhybkou, ale jedná se o digitální (24-bit/96kHz) řídící systém reproduktorů. DCX 2496 obsahuje 3 analogové vstupy a 6 výstupů. Jeden ze vstupů lze přepnout na digitální AES-EBU vstup. Každý ze vstupů i výstupů obsahuje také vlastní sloupcovou LED indikaci úrovně signálu. Kvalitní zpracování zvuku zajištují 24bitové A/D a D/A převodníky AKM® pracující se vzorkovací frekvencí 96 kHz. Signál do vámi požadovaných pásem můžete rozdělit pomocí několika typů filtrů se strmostí 6 až 48 dB na oktávu. Signál můžete dále zpracovat měničem fáze, zpoždovačem, limitérem, dynamickým ekvalizérem, parametrickým ekvalizérem atd. To však ještě není vše, DCX 2496 nabízí ještě možnost ovládání počítačem. K tomu je zapotřebí stáhnout si z internetu příslušný program a přes seriový port propojit toto zařízení s počítačem. Kromě toho lze propojit i více těchto přístrojů, čož nám umožňí realizovat a ovládat složitější zapojení reproduktorů. Tento přistroj také obsahuje mechaniku pracující s PCMCIA kartami, na které můžete ukládat svá vlastní nastavení přístroje. K nastavení přístroje je možné využít i velkého množství již udělaných presetů. Cena tohoto velmi zajímavého produktu se v České repulice pohybuje kolem 9000Kč. Na závěr mého povídání o tomto výrobku ješte přikládám obrázek, ze kterého si můžete udělat obrázek k čemu přístroj slouží a jak se zapojuje.

Behringer EP 2500
Po probrání reproboxů a představení aktvivní výhybky Behringer ULTRADRIVE PRO DCX 2496 by to chtělo zmínit ještě nějaký zesilovač. Jelikož mnozí z vás disponují značně omezenými finančními prostředky pro koupi ozvučovací techniky, tak jsem se poohlížel po přístroji, který nabící pokud možno co největší výkon za rozumnou cenu. Nakonec jsem se rozhodl pro výrobek stejné firmy jako jako byl předchozí produkt. Jedná se o dvou-kanálový koncový zesilovač Behringer EP 2500, který do záteže 4 Ohmy je schopen odevzdat výkon 650W na kanál a do zátěže 8 Ohmů je to 450W na kanál. Kromě toho je tento zesilovač schopen pracovat i ze zátěží 2 ohmy, což nebývá u zesilovačů příliš časté. Při tomto zapojení je zesilovač schopen odevzdat výkon až 1200W na kanál !!! Další velmi důležitou věcí je to, že zesilovač pracuje v můstkovém režimu, což zjednodušeně řečeno je spojení obou kanálu do jednoho s dvojnásobným výkonem (a impedancí). V tomto režimu tedy EP 2500 dosahuje výkonu 2400W při záteži 4 Ohmy. Jak vidíte, tak možnosti použití tohoto zesilovače jsou obrovské. Za zmínku by ještě stálo, že každý z kanálů obsahuje svůj vlastní limitér a filtr nízkých frekvencí. Filtr nízkých kmitočtů můžete nastavit tak, aby ořežal vše pod hranicí 30 nebo 50 Hz. Limitér i filtr lze samozřejmě vypnout. Tento pozoruhodný zesilovač je momentálně k mání za přijatelných 11 000 Kč. Pokud se chcete o produktech DCX2496 a EP2500 dozvědět více, tak doporučuji navštívit stránky www.behringer.com.

Počítač TECHNICS 1210
V dnešní době se tuningují auta, počítače, ale i legendární DJ gramofon Technics 1210. Dříve tuning tohoto gramofonu spočíval ve výměně barvy LED kontrolek a stroboskopivké lampy z červené na modrou. Dále pak v instalaci barevné horní části gramofonu, která se shora položila na gramofon. Případně bych ještě zmínil změnu rozsahu pitch faderu z + - 8 % na + - 16 %.
Dnešní tuning některých příznivců tohoto gramofonu však zachází až do extrému. Napadlo by vás využít svůj funkční DJ gramofon jako CASE pro PC? Mě také ne, ale jak můžete vidět na přiložených obrázcích, tak fantazie některých lidí opravdu nezná hranic! Autor tohoto díla si ze svého Technicse udělal opravdu zajímavý přístroj, který se nedá označit jinak, než kříženec gramofonu a PC. Nejen, že tento Technics obsahuje zakladní desku, monitor, cd-tom mechaniku atd., ale autor jako spravný tuner nezapoměl ani na podsvětlení „podvozku“. Na následujícím obrázku můžete vidět, jak vše pekně svítí. Více se o tomto povedeném tunerském díle dozvíte na stránkách www.turntablepc.com.

Stereoman

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016